DANI 1067 | 01.05.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

čitaj ako slova znaš

Jedanaest akustičnih eseja, Arian Leka, prijevod: Goran Drinčić, Plima, Ulcinj, 2016.

San o drugoj obali, ili Evropa danas

Lekina književnost, kako ona pripovjedačka iz knjige Muževljeva leđa, tako i esejistička u ovoj knjizi, pokazuje nam da je posrijedi pisac koji suštinski osjeća neke od najvažnijih sukoba našeg današnjeg svijeta. Baveći se problemima albanskog društva, on ispisuje mnogo dalekosežnije tekstove, koji su uronjeni u ključna pitanja koja se tiču svih nas, ma gdje se u ovom trenutku nalazili

Knjiga Jedanaest akustičnih eseja albanskog pisca Ariana Leke pitanja savremene Albanije, njene društvene i kulturne tranzicije nakon razdoblja diktature Envera Hodže, te brojne kontradikcije koje su u tom procesu nastajale i nastaju, tretira na literarno dojmljiv način. Ono što je u stilskom smislu karakteristično, jeste da Leka u ovim mikroesejističkim zapisima ide tragom svoje pripovjedačke proze, kako u tematskom, tako i u idejnom pogledu, nastojeći uhvatiti specifična pomjeranja u čijim se pukotinama otvara prostor za razumijevanje složenih procesa albanske stvarnosti i života obilježenog decenijama potpune izolacije u odnosu na ostatak Evrope i svijeta.
U kojoj mjeri je unutrašnja zatvorenost pod Hodžom bila izražena, svjedoče brojni dojmljivi primjeri koje Leka uzima kako bi prikazao atmosferu društva koje je potpuno zarobljeno u sumanutu ideološku mantru. Jedna od slika vodi nas, recimo, do naizgled fantazmagoričnog momenta, kada fudbalska utakmica postaje najveća porodična tajna. Jer gledati strane timove znači izdaju domovine. Stoga televizijski prijemnik mora biti utišan, što cijeloj situaciji daje napetost i grotesknost, koje pokazuju svu orvelovsku prirodu totalitarnog sistema. Koji pak, u ovom slučaju, nije književnost, nego stvarnost stvarnija od svega drugog.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.