DANI 1066 | 01.04.2019.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Tegeltija je i dalje kapetan bez posade

Vlast

Pola godine nakon izbora meta ista, isto i odstojanje

Tegeltija je i dalje kapetan bez posade

Golicanje mašte naroda će potrajati, kako to reče Dragan Čović, nezadovoljan baš kao i Milorad Dodik što BiH još nema državne vlasti, sve spočitavajući Bakiru Izetbegoviću što ih je poslušao, pa u pregovore uključio cijelu “reprezentaciju”

Novi saziv Vijeća ministara BiH nismo dočekali s krajem marta, kako su to optimistično najavljivali, skoro pa horski, Dragan Čović i Milorad Dodik. I samom predsjedavajućem Predsjedništva BiH dosadilo je trošiti ime Zorana Tegeltije, bivšeg načelnika Mrkonjić-Grada i doskora ministra finansija RS-a, kao mandatara Vijeća, kad se još ne zna ni šta će kome od resora na državnom nivou pripasti.
Iako su se tome nadali, lideri SNSD-a i HDZ-a BiH nisu uvjerili trećeg “selektora” iz SDA Bakira Izetbegovića u to da se uz redanje zajedničkih principa vlasti trebaju razdijeliti i imena u državnoj vladi. No, prvi je u javnost sa željama izašao Čović, nakon stranačke sjednice održane u Mostaru, “skromno” poručivši kako HDZBiH traži i finansije i vanjske poslove i pravdu.

Manje zlo

Vjekoslav Bevanda je uz Semihu Borovac jedini iz dosadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH koji nije bio na listama, niti je delegiran i postavljen na novu funkciju nakon izbora. Ukoliko bi HDZ zadržao finansije, i Bevanda bi mogao ostati gdje jeste, ali taj resor traži i SDA. Njega je Izetbegovićeva stranka, bar nezvanično, planirala povjeriti Nedžadu Poliću, bivšem direktoru Bosnalijeka i nekad premijeru ZDK-a.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.