DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Teroristi iz Kolindine glave

Kada je tačno Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj stekla status nedonoščeta s kojim radiš šta hoćeš? U trenutku kad je Franjo Tuđman dao mig da HDZBiH izvede svoje pristaše na referendum o nezavisnosti BiH ili kasnije? A možda i ranije: hodao sam samim početkom devedesetih, prije nego što se i Hrvatska otcijepila od Jugoslavije, kao novinar tadašnjih Večernjih novina po zapadnoj Hercegovini i redovno nakon one zvanične priče zbog koje bih došao, u neformalnim druženjima slušao kako neće on meni ovdje praviti hadeze, šta god Zagreb naredio...
Vrti mi se to pitanje u glavi od samog početka afere sa hrvatskim obavještajcima koji vrbuju selefije po BiH da im švercaju oružje. Institucije Bosne i Hercegovine ovaj put su se, čini se, ozbiljno uhvatile ukoštac sa problemom. Dobro, da se ne lažemo, dva detalja ne treba skrivati. Prvi, da je raspored snaga u Predsjedništvu BiH i u odlazećem Vijeću ministara takav da je to moguće.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.