DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Pravi kraj je još daleko

Pravo i pravda

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću

Pravi kraj je još daleko

Ratni zločinac će na doživotnu robiju, ali njegova čeda, manji bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i stranka mu Srpska demokratska, iz cijele priče izlaze neoštećeni i neokaljani. Baš kao što, pošto je Karadžić osuđen kao pojedinac za individualne grijehe, neoštećeni i neokaljani ostaju i Srbija i JNA i Milošević i...

Početi ili završiti sa opažanjem zagrebačkog advokata sa haškim braniteljskim stažem Ante Nobila koji za NAP kaže da haške presude nisu uticale na to da se u Bosni i Hercegovini izvuku pouke iz njih: “Hrvati nisu izvukli ni jednu pouku u slučaju Prlić i ostali, niti će Srbi izvući pouku iz presude Karadžiću i drugima”?
“Osuđujućim presudama žrtve jesu dobile kakvu-takvu satisfakciju, ali nije se desio utjecaj na društvo u smislu odbacivanja ratnih zločina. Ako u susjedstvu imate nekoga ko je osuđen za pedofiliju ili silovanje, cijelo susjedstvo će napraviti sanitarni kordon oko njega, jednostavno se instinktivno sa njim neće družiti. Ali, kada imate nekoga ko je osuđen za ratne zločine, nekoga ko je ubio 100 ili 200 ljudi, on će za svoje susjede biti heroj. I to je enigma na koju nemam odgovor”, kaže Nobilo.
A NEMA NAPRETKA, slaže se i advokat koji je u Haagu branio Tihomira Blaškića, “dok društvo ne doživi katarzu i dok ne spozna zablude iz prošlosti. Posve je normalno da se odreknemo zločinaca i logora”.
Sudeći po reakcijama na konačnu pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću koju je Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove izreklo 20.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.