DANI 1066 | 01.04.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Usuprot kulturi poricanja

opservatorij

Od zločina kulture do kulture zločina

Usuprot kulturi poricanja

Monografija Iza sedam logora - Od zločina kulture do kulture zločina, autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, u izdanju beogradske organizacije njemačke fondacije forum ZFD predstavljena je u sarajevskom Ateljeu Figure.
Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namjene koji su tokom posljednjeg rata bili pretvoreni u logore i mučilišta, knjiga sinergijom snažnih kreativnih izričaja te, kako je istaknuto na promociji, faktografskom komponentom poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja.
Knjiga kroz tri zasebne autorske cjeline - esej, fotografija i faktografija, govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode.
O monografiji su govorili profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Nerzuk Ćurak, novinar i pisac Viktor Ivančić te fotoreporter Hrvoje Polan.
Profesor Ćurak monografiju Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina smatra jednom od važnijih knjiga za kulturu sjećanja. Tako Ćurak podsjeća da smo skloni prije svega kulturi poricanja, pa kulturi zaborava, pa opet poricanja, a to vodi ponovnim zločinima. Takav pristup, mišljenja je on, vodi kulturi nasilja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.