DANI 1066 | 01.04.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Umrežavanje i saradnja dva bh. muzeja

opservatorij

Počinje projekat Muzej u pokretu

Umrežavanje i saradnja dva bh. muzeja

Muzej savremene umjetnosti RS-a predstavio je novi projekat pod nazivom Muzeji u pokretu. Nosilac projekta Muzeji u pokretu je MSURS, a projekat će imati za cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova sa osnovnim školama u 28 opština BiH i realizuje se pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a u BiH, dok je partner na projektu Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.
Projekat Muzeji u pokretu podrazumijevaće niz organizovanih posjeta muzejima, u opštinama propisanim projektnim pozivom, gdje će se kroz više od 20 edukativnih radionica koje će voditi muzejski kustosi i pedagozi osnovci upoznati sa radom ovih institucija muzeja, njihovom ulogom i značaju u društvu, kao i kolekcijama koje ove dvije muzejske ustanove baštine.
U proteklih 20 godina muzeji u lokalnim zajednicama suočavaju se sa egzistencijalnim problemima usljed kojih opada i kvalitet pružanja usluga te edukativne saradnje sa osnovnim školama. Na osnovu toga se primjećuju opadanje kvalitete obrazovanja i nepoznavanje kulturne baštine BiH od učenika i učenica osnovnih škola. Projekat Muzeji u pokretu ima zadatak da ispravi ovu situaciju.
Iako na prvi pogled veoma različiti, oba muzeja imaju zajednički cilj - da kroz edukativne programe koji su obuhvaćeni ovim projektom učvrste vezu sa lokalnim zajednicama, ali i da prošire svoje djelovanje i na ostala područja u BiH.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.