DANI 1066 | 01.04.2019.

Đorđe Krajišnik
Foto: Didier Torche

Piše: Đorđe Krajišnik Foto: Didier Torche

U potrazi za morem

Neum

Jednom ko u Neum dođe, taj ponovo dolazi

U potrazi za morem

Iako kiša propaduje, čini se da će na sunčan dan izbiti. Palme njišu grane, galebovi visoko kruže, pa se divlje strmoglavljuju u plavet i na riblju glavu, a niz kičmu se piscu ovih redova prostre nekakva milina. Prošaptah kolegama do sebe: more, more, more...

Došlo je vrijeme da se razmišlja o jugu i godišnjim odmorima. Čim malo snjegovi u Bosni popuste, nama naumpadne da valja bar do Mostara dobaciti. Zaželi se melanholična duša bosanska svojih južni predjela nakon dugih perioda snjegova i zimogrižljivosti, pa sve gleda na vremenske prognoze da bure malo minu da se juga dohvati. Pa makar se i sendvič jeo, ili bar kobasica, ako se neka zavjetrina uhvati, na brzinu da se izroštilja.
A ko ka Mostaru dođe, a u Neum se dalje Jadranu ne uputi, taj je vala pogriješio. Šteta je, bezbeli, velika šteta da se propusti i taj naš komadić plavog mora sinjeg. Da se čovjek nakon zime malo bar osoli, pa da se osokoljen vrati da odzimuje još ono što mu je preostalo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.