DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Borci novih Internacionalnih brigada

naslovnica

Dolly Bell se vratila u BiH

Borci novih Internacionalnih brigada

Politika je trenutno jedan od najunosnijih biznisa u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u politici ne opstaju i ne uspijevaju najsposobniji, kako je to u drugim sferama biznisa, nego, nažalost, u politici kod nas uspijevaju i opstaju oni najpodobniji, oni koji ćute, koji nemaju svoje mišljenje o bilo čemu i koji u osnovi (čast rijetkim izuzecima) i ništa i ne znaju.
A da je politika uspješan biznis, svjedoči i slijedeće. GEA, Centar za istraživanje i studije iz Banje Luke, nedavno je objavila dijelove svog izvještaja o platama političara u našoj zemlji.
U tom se izvještaju, kako prenose mediji, navodi da nigdje u Evropi političari ne zarađuju i do osam puta više od svojih građana osim u Bosni i Hercegovini. Dok plate parlamentaraca u zemljama EU iznose najviše tri prosječna lična dohotka - a u taj omjer uklopile su se i Hrvatska, Slovenija, kao i Srbija - u BiH je potpuno drugačije. Ako uzmemo u obzir da je prosječna plata na početku ove godine u RS-u 887 KM, a u FBiH 924 KM, nijedan funkcioner ne bi smio da ima platu veću od 2.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.