DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Pola svijeta je online

moderna vremena

Tri decenije www-a su vrijeme prikladno za analize i dorade

Pola svijeta je online

Portal MCOnline prenio je 12. marta zanimljivo razmišljanje koje je, kako navode, izumitelj weba Tim Berners-Lee iznio na Web Foundationu. Jer, “30 godina nakon inicijalnog prijedloga sistema upravljanja informacijama, pola svijeta je online”, piše Berners-Lee. To je dostignuće, ali, kaže, i trenutak je “da se osvrnemo i pogledamo šta je sve pred nama”.
Web je postao javna sfera, biblioteka, ordinacija, prodavnica, škola, studio, ured, kino, banka i mnogo toga drugog, pa je važno da online prostor bude dostupan svima.
Ali, piše Berners-Lee, isto tako kako je mreža dala priliku i glas marginaliziranim grupama, napravila je prostor za prevare, mržnju i kriminal. Mnogi zloupotrebljavaju web i ljudi se zbog toga plaše i sumnjaju da je to izbor dobra, ali zbog promjena kroz koje je prošao tokom posljednje tri decenije, važno je promisliti gdje treba da bude u narednih 30 godina.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.