DANI 1066 | 01.04.2019.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Slučaj građanina Dunovića

ljevica

Brani li ljevica državu sjedeći u foteljama ili radeći za građane

Slučaj građanina Dunovića

Do ovog potpredsjednika Federacije BiH radnike ugrožene neustavnim zakonima nije imao ko saslušati. Ustvari, imao je, ali nije. To je iskoristila opozicija u Parlamentu, pa umjesto da okuplja i vladajuće poslanike u borbi za prava ljudi, od Dunovića je napravila “link”. Linija manjeg otpora? Tako nekako...

U periodu iza nas većina parlamentaraca iz stranaka ljevice vrijeme u parlamentarnim klupama je provodila svađajući se sa poslanicima nacionalnih stranaka, bez nekih konkretnih akcija. Pod konkretne akcije smatramo isključivo životna pitanja građana i radnika, onih koji nemaju previše koristi od nekih tema koje se danas nameću kao državne i zbog kojih se danas BH bloku ulazak u vlast nameće kao metod za odbranu države.
​Sve češće se zaboravljaju obespravljeni građani čija prava rijetko ko zastupa, a krši ih kako ko stigne. BiH je presedan u svijetu zato što je kršenje elementarnih prava čovjeka ušlo i u brojne zakone i postalo legalno. Takve zakone, koje su nametnule stranke na vlasti, ustavni sudovi imaju nadležnost da ocijene i proglase neustavnim. No, da bi ih ti sudovi razmatrali, potrebno je da neko pokrene zahtjev za tu ocjenu.

Bijeli hljeb

Prema federalnim i državnim ustavima, različiti su organi koji to mogu činiti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.