DANI 1066 | 01.04.2019.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Jacinda Kate Laurell Ardern

Ličnost u fokus

Jacinda Kate Laurell Ardern

Nije se rodio ko je svima ugodio: Dok je pola svijeta fascinirano ponašanjem premijerke Novog Zelanda nakon terorističkog napada u kojem je poludjeli kršćanski terorista tokom molitve u dvije džamije ubio 50 muslimana, drugo pola svijeta Jacindi Kate Laurell Ardern zamjera da je snishodljiva prema islamu. No, dobro, ova za političarku mlada (rođena 1980.) bivša novozelandska policajka pokazala je da se na to ne obazire. Čak i njena odluka da uopšte ne izgovara ime teroriste ima smisla (Njima treba reklama, a ja im to neću priuštiti). Kao što smisla ima i hitna zabrana prodaje na Novom Zelandu poluautomatskog i jurišnog oružja kakvo je terorista koristio.
No, ko je ova žena koja je šest premijerskih sedmica provela na trudničkom bolovanju, a onda bebu donosila na posao, što ju je u vijesti, bar iz rubrike neobični političari, dovelo i prije terorističkog pohoda u Christchurchu? Njena prijateljica iz djetinjstva, urednica magazina Marie Claire’s Isabelle Truman, kaže da je “ ista osoba kao prije 15 godina, samo što sad još vodi državu”.
U verziji same Ardernove to izgleda ovako: “Od djetinjstva sam primjećivala kada nešto nije pošteno, samo kad si klinac ne znaš kako bi to nazvao.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.