DANI 1066 | 01.04.2019.

Piše:

Bleiburg in još samo ustašiji

fokus

Hrvatski sabor će u konačnici “pokroviti” i ovogodišnji skup

Bleiburg in još samo ustašiji

Kad je već Austrija jedinstvena oko ustaške veselice, imamo li mi u BiH pravo tražiti bar da naši putnici u Bleiburg putuju o svom ili stranačkom, a ne o trošku države BiH

Hajde da odmah definišemo terminologiju. Za korušku biskupiju Katoličke crkve i za vrh austrijskog gradića Bleiburga skup koji organizuje hrvatski Počasni bleiburški vod uz pomoć države Hrvatske i Katoličke crkve u Hrvata čista je fašistička ustašija, a država Austrija svojim zakonima zabranila je ustaško znakovlje istim propisom kojim je zabranila i, recimo, simbole terorističkog ISIL-a. Država Austrija, odnosno njeno pravosuđe, već je novčano (pre)sudila jednom broju neutješnih Hrvata koji su te zabrane kršili. Austrija je, šta god ko mislio o toj državi, njenoj vlasti od prije 70 godina i njenoj vlasti danas, s tim djelićem zajedničke istorije jasno raskrstila.
Pa kad je već tako, zašto bi u Bosni i Hercegovini bilo ko ko ima čak i prosječno opšte znanje o tom periodu svjetske istorije (da ne bude zabune, radi se o II svjetskom ratu i razdoblju od 1939. do 1945.), a svjestan je civilizacijskih opšteljudskih vrijednosti, o tome mogao misliti išta drugačije nego kao o ustaškoj bagri? To je, dakle, terminologija, koju će kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu Jakob Ibounig u jednom od odgovora na napade iz Hrvatske zbog zabrane mise ove godine u Bleiburgu, tek upristojiti: Sveta misa (u Bleiburgu, op.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.