DANI 1066 | 01.04.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Laureatstva bez pokrića?

čitaj ako slova znaš

Šta vrednuju i šta nam govore književne nagrade u BiH

Laureatstva bez pokrića?

Problem nastaje kada se u procjene žirija, koje bi morale biti jedino estetske prirode, umetnu neki drugi argumenti koji nisu književnog tipa

Književno nagrađivanje u Bosni i Hercegovini iznimno je složen fenomen. Kao, uostalom, i mnogi drugi segmenti našeg društveno-kulturnog života, i ovaj je podložan različitim oblicima nepotizma i neregularnosti. Stoga je često u kontekstu književnih nagrada ovdje bilo galame, kafanskog naglabanja i denuncijantskih polemika kojima su se nastojale raspraviti sumnjivosti oko vrednovanja književnih ostvarenja naših autora.
Gotovo po pravilu uvijek bi se neko, tamo gdje su nagrade novčane i pozamašnije (a ima i takvih, teška su vremena), našao da kaže kako je po nekom osnovu oštećen ili neopravdano diskvalifikovan. Plela su se različita kola, sukobljavali literarni klanovi ovih i onih, a pitanje je uvijek ostalo otprilike isto. Koliko zaista možemo vjerovati u neovisne žirije i procjene estetskih vrijednosti književnih djela a da tome nije prethodio neki drugi razlog kao poticaj za odlučivanje.

Različiti izazovi

Nije na to lako odgovoriti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.