DANI 1066 | 01.04.2019.

Tekst i foto: Miren Aljić

Piše: Tekst i foto: Miren Aljić

Vjerovali su da će biti drugačije

aneks 7

Kozluk, simbol povratka ostaje i bez povratnika i bez stanovnika

Vjerovali su da će biti drugačije

U varošici u kojoj je prije rata bilo nešto više od 3.000 ljudi, danas živi hiljadu Kozlučana manje, a u samo deset godina broj učenika u Osnovnoj školi Petar Kočić i njena dva područna odjeljenja sa oko hiljadu, pao je na oko 450

Kada se govori o povratku u Republiku Srpsku nakon rata, jedna od prvih asocijacija je svakako Fadil Banjanović Bracika i povratak koji je on predvodio u Kozluk. Posjetili smo ovu mjesnu zajednicu, nekada općinu, prošetali ulicama, sa Vitinkinog izvora popili mineralne vode koja liječi mnoge poznate i nepoznate bolesti, razgovarali sa Kozlučanima, a sve kako bismo vidjeli kakav se, podložen testu vremena, pokazao povratak.
Na čelu Mjesne zajednice Kozluk, gdje je nekad bio Bracika, danas je Pero Radić, kozlučki poduzetnik koji je u godinama nakon povratka u ovoj nekadašnjoj općini užurbano krenuo graditi manje stambene objekte, od kojih je jedan bio izgrađen na bošnjačkoj zemlji. Kad je povratak okončan, čak 500 povratnika je potpisalo i peticiju da se obustavi izgradnja te zgrade, ali ona i danas stoji.
Radić, s kojim razgovaramo u njegovoj kancelariji, danas ne priča puno o prošlosti, ali voljan je razgovarati o budućnosti Kozluka, o projektima koji su pred Kozlučanima i koji bi život u ovoj varošici na Drini trebali učiniti malo komotnijim.
“Nema para više. Puno lakše je bilo u godinama poslije rata.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.