DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

aneks 7

Šta je ostalo od povratka ili kad će sudija svirati kraj

Pisale se deklaracije, a konj već bio mrtav?

“Neko spomene i povratak Srba i to nam daje nadu da će se nešto uraditi za ovu veoma ugroženu kategoriju ljudi. Dati im njihove stanove, kuće, dovesti struju, puteve, omogućiti im da žive normalnim životom - ko hoće da se vrati”, riječi su iz februara 2019. koje neodoljivo podsjećaju na ono što smo slušali i 1999. samo od drugih povratnika u drugi entitet

Pa, dobro, nisu Amerikanci baš toliko ažurniji od Bosanaca i Hercegovaca. Naprosto, polovinom marta Ured za demokraciju, ljudska prava i rad State Departmenta objavio je Izvještaj o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu čiji dio naslovljen sa Interno raseljene osobe, započinje podatkom da statistike pokazuju kako je u BiH “96.830 osoba sa statusom raseljenih osoba, koje su rezultat sukoba 1992-95”.
Po ovom izvještaju, “Na početku godine UNHCR je izravno pružao zaštitu ili pomoć ili oboje za 10.484 interno raseljene osobe”, te da su UNHCR-ove procjene da je oko “7.000 osoba, uključujući interno raseljena lica, nastavilo živjeti u kolektivnim smještajima u cijeloj zemlji”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.