DANI 1066 | 01.04.2019.

Miren Aljić

Piše: Miren Aljić

Lako je postati talac loše politike u FBiH

aneks 7

Jusići: Život na granici entiteta

Lako je postati talac loše politike u FBiH

U septembru 1996. godine Jusići su bili jedno od prvih mjesta povratka u RS, a danas još uvijek nemaju džamiju, prodavnicu, igralište niti prostorije mjesne zajednice ili mjesnog doma: “Nisu meni problem Srbi, meni je teško što ne mogu da riješim ove sada probleme. Te probleme mi ne prave Srbi”, kaže Husejin Muratović

Na granici dva entiteta, šest kilometara od Sapne s jedne strane i Kozluka s druge strane, na mjestu gdje su Austro-Ugari u vrijeme svoje vladavine sagradili bazen s pitkom vodom, leže Jusići, selo koje je 1996. godine postalo simbol inata i odlučnosti povratnika koji su bili odlučni vratiti se svojim kućama; kućama u kojim su se i dalje smjenjivale četničke straže pod širom otvorenim okom ruskog bataljona IFOR-a.
Predvođeni Fadilom Banjanovićem, legendarnim Bracikom, mještani Jusića su nakon višesedmičnih priprema, u jutro 23. septembra krenuli prema svom selu. Poučeni, ali ne i obeshrabreni primjerom Mahale kod Gornje Kalesije, gdje su samo tri dana nakon povratka povratnike pretukli pripadnici specijalne policijske jedinice MUP-a Republike Srpske, pri čemu je preminuo Muradif Alić, Jusićani su krenuli oprezno, ali odlučno. Na ulazu u Jusiće, odnosno na entitetskoj granici su ih dočekali Rusi i policija iz Zvornika, koji su narednih osam mjeseci učinili sve da povratnike vrate gdje su prvobitno i protjerani; kamenovane su kuće u koje su ušli, a u jednom periodu su morali napustiti Jusiće na nekoliko dana kako bi policija i IFOR pretresli njihova imanja u potrazi za oružjem.
Vremenom situacija se počela smirivati.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.