DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Mustafa Öztürk

Pisanje svjetlom

Mustafa Öztürk

Mustafa Öztürk, pisac svjetlom u ovom broju Dana fotoreporter je agencije Anadolija. Priča koju je kroz njegov objektiv ispisalo svjetlo sarajevska je, priča je to o Bosanskoj bajci Sarajlije Muamera Mujčića. Koji, opet, svoju Bosansku bajku vlastitim rukama piše bojom i drvetom. Može i bez poetike: makete tradicionalne bosanske kuće, ručne radove ovog talentiranog Sarajlije moguće je kupiti u njegovoj bašti na Baščaršiji, ali ne radi se samo o komercijalizaciji. Mujčić za Anadoliju kaže da želi prenijeti bosansku tradiciju, odnosno omogućiti svima da znaju “kako se prije živjelo i kako smo imali udoban život, kako se porodica u bosanskim kućama održavala i kako je život tada bio, rekao bih, sporiji, a samim time i ljepši”.
“Stare bosanske kuće građevine su koje karakteriše specifičan arhitektonski stil, koji se stotinama godina formirao na ovim prostorima. Ove nijeme svjedokinje prošlosti i načina života naših predaka, usamljene i tužne, kao da žele ispričati neku zaboravljenu i tajanstvenu priču o davnim vremenima, kada je unutar njenih zidova bujao život”, piše u brošuri u Bosanskoj bajci.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.