DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Ekonomija jača od politike

BIZNIS VIJESTI

Kreditni rejting BiH po Standard&Poor‘su

Ekonomija jača od politike

Međunarodna rejting agencija Standard&Poor‘s 8. marta objavila je da kreditni rejting BiH ostaje B, ali su izgledi sa stabilnog promijenjeni na pozitivni, što je prvo poboljšanje od 2012. Razlozi su, kako je saopštila Centralna banka BiH, to što se "ekonomija pokazala otpornijom na političke tenzije nego se pretpostavljalo", pa je moguće i poboljšanje rejtinga.
Sve to, smatraju u Centralnoj banci, "odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva BiH poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se 2019. formira vlast i nastavi reformski zamah".
"U ovom slučaju očekuje se da će vlasti regulisati status programa s MMF-om, što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastrukturne projekte. Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak strukturnih reformi, ključni je faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga", kažu u Centralnoj banci.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.