DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kinezi i Amerikanci su pobijedili EU

01.04. - Text glavni gore ia laboreperem face

Trakavici s gradnjom bloka 7 TE Tuzla nazire se kraj

Kinezi i Amerikanci su pobijedili EU

Parafrazirana Churchillova definicija međunarodnih odnosa primijenjena na energetsku situaciju u BiH mogla bi, recimo, glasiti da vječna prijateljstva ne postoje, vječni su samo energetski izvori. Ili, nisu ni oni, imaju i oni svoj rok trajanja. Zna to, recimo, federalni premijer Fadil Novalić kad u jeku rasprava oko gradnje bloka 7 u TE Tuzla postavi logično pitanje - a šta ćemo ako ostanemo bez struje?
Nije, naravno, Novalić vizionar, BiH, ova poslijeratna, zna bar 15 godina da bi u narednih desetak od velikog izvoznika mogla postati veliki uvoznik električne energije. Lakše bi se za to bilo pripremiti da je država nadležna za energetiku, ali nije. Pa RS, recimo, s jedne strane u Stanarima već ima u pogonu novu, privatnu TE, dok je s druge gradnja novih blokova u Ugljeviku odavno stvar pravosuđa.
FBiH u ovom trenutku osim o bloku 7 priča i o termoelektrani u Banovićima. Sporo ide gradnja vjetroelektrana, mini centrale prolaze kako-tako zavisno od lokalnih zajednica, o budućnosti HE Vranduk pisali smo u prošlom broju Dana, priče o TE Kangora utihle su.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.