DANI 1066 | 01.04.2019.

Mirela Dautbegović

Piše: Mirela Dautbegović

01.04. - Komentar Mirela

Aha! I šta ima još?

"I šta ima još?", najčešće je pitanje kojim se prekida konverzacija, stavlja ad acta, razgovor skreće na drugu stranu u svrhu izbjegavanja odgovora, kad sagovornika ne zanima tema ili kad je odgovor izričito ne. Naprimjer, kad radnik pita nadređenog može li dobiti slobodan dan jer mu je dijete bolesno, šef mu odgovara protupitanjem "I šta ima još?" Kad dođeš u banku da podigneš kredit, službenica pogleda tvoje stanje u CRK-u (centralni registar kredita) i umjesto kredita, dobiješ pitanje "I šta ima još?"
E, takav smo mi narod, na sve nam je odgovor - i šta ima još? Daj samo hljeba i igara.
Eto, obilježili smo nedavno i Međunarodni dan žena. Svuda u svijetu sve rodno osviještene osobe obilježile su ovaj praznik na način da ukažu na položaj žena u društvu, borbu protiv diskriminacije, koja uporno i neumorno traje, dostignuća žena u svim sferama života, osvijeste one još neosviještene... A kod nas se ovaj praznik mnogo više slavi, a mnogo manje, nažalost, obilježava kao dan za podizanje svijesti, borbu za jednaka prava itd.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.