DANI 1066 | 01.04.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

BAROMETAR

01.04. - BAROMETAR

BAROMETAR

Nedavna prijava patenta najavljuje da Google eksperimentiše s tehnologijom preklopnih ekrana. To, iako ovaj tehnološki gigant nikad nije sam proizvodio hardver za svoje mobitele, i nije iznenađenje jer se odavno zna da Google želi imati nešto slično panelima kakve imaju Huaweijev Mate X i Samsungov Galaxy Fold. U ovom trenutku Pixel 3 za Google pravi Foxconn, a Pixela 2 HTC i LG. Specijalizovani portali navode da se u novoj priči spominje proizvodnja OLED panela koji se može često savijati, potom da nije nemoguće da uređaj baziran na patentu ugleda svjetlo dana, ali i da će ako stigne na tržište, to vjerovatno biti zato što je Google licencirao nekoga, a ne što je proizveo vlastiti preklopni ekran. Googleov interes je zasad fokusiran na softverski aspekt dizajna.
Googleov patent u sebi nema riječ mobitel i odnosi se na to da se ekran “može koristiti za moderne računarske uređaje”. Sam patent predviđa uređaj koji se može savijati na dva različita mjesta, Z-fold display, bez pucanja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.