DANI 1065 | 01.03.2019.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

Hoću da budem ministar!

želje, čestitke, pozdravi

Čekamo 13., (ne)sretni sastav Vijeća ministara BiH

Hoću da budem ministar!

Rokovi za formiranje državne vlade davno su istekli, svi imaju pristojne izgovore za to kršenje zakona, Predsjedništvo BiH još ne pali zeleno svjetlo za Zorana Tegeltiju, ali imena budućih državnih ministara pomalo se u javnosti vrte. Što kao stranačke, što kao lične želje...

Odavno je probijen rok za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer dogovora članova Predsjedništva BiH o prvom čovjeku u Vijeću nema. Nema ni jasne parlamentarne većine. Stranački pregovori uveliko su u toku pa se čeka i njihov ishod. Javnosti je odavno poznato da je SNSD-ov prijedlog za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Naime, nepisanim sistemom rotacije ovo mjesto pripada strankama iz srpskog naroda.
Zasjedati nije uspjela ni parlamentarna Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, jer nije bilo saglasnosti za imenovanje njenog rukovodstva. Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Parlament, no neophodno je u proceduri konačnog imenovanja ministara.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.