DANI 1065 | 01.03.2019.

Zinaida Đelilović

Piše: Zinaida Đelilović

Sve su upropastili u pravosuđu

upiremo prstom

Vlado Adamović, advokat

Sve su upropastili u pravosuđu

Nekadašnji sudija Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH govori za Dane o pravosuđu, VSTV-u, Gordani Tadić, Boži Mihajloviću i objašnjava zašto dobar princip karijernog napredovanja sudija i tužilaca u BiH daje loše rezultate

Sa advokatom Vladom Adamovićem, iza kojeg stoji bogata profesionalna pravna karijera, razgovarali smo o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH), izboru Gordane Tadić za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, o pravosuđu nekad i sad, njegovom branjeniku Boži Mihajloviću...
Nekadašnjeg sudiju Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH pitali smo zbog čega se on nije kandidovao za glavnog tužioca državnog Tužilaštva, na šta nam je dao (ne)očekivan odgovor: “Zbog toga što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH izmijenilo pravila.”
“Primijetili ste da su sada rekli da su uveli sistem karijernog napredovanja. To znači da se iz reda tužilaca bira glavni tužilac, a iz reda sudija predsjednik suda. Interesantno je da je ta odredba uvijek bila na snazi, samo su je drugačije tumačili, prema tadašnjim potrebama”, kaže nam Adamović.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.