DANI 1065 | 01.03.2019.

Svetlana Cenić

Piše: Svetlana Cenić

Ne možemo svi u Praču!

šta ih čeka

Sumorna stvarnost: Evo zašto niko pametan neće u vlast

Ne možemo svi u Praču!

Da vidimo: poslovanje državnih preduzeća je oko jedne petine ekonomije države, od ukupno 80 miliona dividendi koliko je ta petina donijela vlasnicima samo BH Telecom uplatio je 67,5 miliona, a na 13. mjestu svih državnih preduzeća po veličini uplate dividende je Kulturno-informativni centar Prača sa 4.850,00 KM! Ekonomsku sliku koja čeka novu vlast sačinio je MMF, a kolumnistica Dana imala je priliku da je ekskluzivno vidi

Nedavno je na jednom zatvorenom seminaru u Međugorju kancelarija Međunarodnog monetarnog fonda u BiH predstavila analizu stanja državnih i javnih preduzeća u BiH. Analiza nije javno dostupna, ali je rezidentni predstavnik u BiH bio spreman da o njoj govori i pojasni podatke, za koje im je, kako sam kaže, trebalo oko 18 meseci da dođu do njih i da ih obrade.

Osnovna logika

Naime, u FBiH ne postoji jedinstvena lista i trebalo je kontaktirati sve kantone i opštine, dok u Republici Srpskoj postoji lista, ali podaci nisu inovirani od 2012. godine. Skraćeni oblik izveštavanja je dostupan na stranici APIF-a.
Nadalje, izveštaji ka vladama ne postoje, da ne govorimo o legislativi, koja se razlikuje. Dakle, ništa od načela transparentnosti i odgovornosti.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.