DANI 1065 | 01.03.2019.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Nanosekunda anatomije

ruinlust

Nadobudnost i nadrkanost to su para dva

Nanosekunda anatomije

O riječima se razmišlja prije ili tokom njihove upotrebe u tekstu, jer postoji i tipka delete. Razmišlja se o značenju i zvuku, melodiji jezika, a to je sve ono što kvazikritičari neće nikad shvatiti. Nije jezik samo skup znakova i pravopisnih pravila niti zbroj stilskih figura, ni sistem narativnih tehnika, ali budala jedino razumije retorički šamar, ne pomaže mu precizno i jasno pisanje

EZRA POUND KAŽE da kritičar može biti samo onaj ko iza sebe ima važno djelo, što se ne može reći za množinu osoba koje se bave kritikom na postjugoslavenskom književnom prostoru, ali nećemo biti cjepidlake i ostavićemo gospodina Pounda na miru. Ne treba se razbacivati citatima, pogotovo ne citatima ljudi čija politička prošlost je bila izrazito fašistička, premda sam od Pounda štošta naučio u poeziji.
Nisam nikad imao želju odgovoriti nekom kritičaru_ki na negativnu ili tendencioznu kritiku, jer u njima nisam nalazio tačnost, preciznost i argumentiranost. Nisam u njima našao zrno dobre volje spram moje knjige i mene kao pisca. Jer kad te neko počne vrijeđati od prve do zadnje rečenice, tu zaista nema prostora za bilo kakav konstruktivan odgovor. Jedino se možeš uvaljati u živo blato teksta takozvanog kritičara i ispasti ista nečista domaća životinja od koje se prave ukusni suhomesnati proizvodi.
POVREMENO BI NETAČNOSTI iz poneke od kritika izazivale u meni želju da se javim takozvanom kritičaru i da mu objasnim da nisam skupio kolumne i stavio ih u roman Knjiga o Uni, nego da je bilo upravo suprotno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.