DANI 1065 | 01.03.2019.

Alema Pendek

Piše: Alema Pendek

Svi padaju na koljena!

poljoprivreda

Umjesto farmera na njivama, uskoro samo ambrozija

Svi padaju na koljena!

Zarasta nam država: vidimo li da se iko vratio na selo • Ni jedan ni drugi entitet nisu odredili šta je i ko je ciljna grupa za poticanje • Podstičemo sve i svašta ili, bolje rečeno, ništa

Poljoprivreda je naša strateška grana i budućnost BiH - krilatica je koja se poput štafete prenosi, u bh. slučaju, sa vlasti na vlast. Uopće nije bitno koja je politička opcija došla na vlast, ona će sve vrijeme vladavine kao mantru ponavljati kako je poljoprivreda neiskorišteni potencijal BiH, kako se svi trebamo okrenuti poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Međutim, podaci sa terena pokazuju da potencijal ili budućnost očito nemaju isto značenje za sve. Oči poljoprivrednika u FBiH trenutno su, umjesto u nebo i vremensku prognozu, okrenute prema vlasti koja još nije usvojila budžet, a samim tim i onemogućila isplatu poticaja poljoprivrednicima, te dovela u pitanje proljetnu sjetvu.

Nepoštivanje

“Poticaji su, nažalost, minimalni i mizerni, ali i oni u današnje vrijeme poljoprivrednicima nešto znače, pomažu proizvodnju, koja očito nikoga u našoj državi ne interesuje. Podsjetimo samo da je prema važećem zakonu određeno da se iz budžeta FBiH za poljoprivredu mora izdvojiti od tri do šest posto.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.