DANI 1065 | 01.03.2019.

Edina Kamenica

Piše: Edina Kamenica

Na kraju rekoh uzet ćeš život u svoje ruke

odlazi nam raja

Rezignacija kao zadnja faza raspada lošeg sistema

Na kraju rekoh uzet ćeš život u svoje ruke

Ovo je priča o tri doktora iz BiH koji ne rade u svojoj zemlji, a pitanje je da li će to ikada više i htjeti. Druge države su ih dobile kao na pladnju...

Kao i sa mnogim drugim vijestima koje se u gotovo potpuno identičnom obliku šire internetom, tako se nedavno desilo i sa onom o tome da jedna Bosanka pred kraj svoga radnog vijeka odlazi raditi kao pedijatrica u Makarsku, nakon što se tri godine niko nije javljao na natječaj za to radno mjesto.
U državi Bosni i Hercegovini, iz koje svakodnevno odlaze doktori, ali i (još više) drugo zdravstveno osoblje, ova vijest je začas odjeknula. Eto dokaza da ne pati samo naše društvo od boljke zvane odlazak doktora!
No, kada smo malo razgrnuli te internetske oblake, pokazala se prava istina. Dakle, prim. dr. pedijatrije Zlata Đedović-Hasukić (1960) jeste Bosanka, ali u Makarsku ne odlazi iz rodne zemlje nego iz Slovačke, iz mjesta Lazne Luhačovice, pored Brna.

Vrlo raspoloženi direktor

Na njenom Facebook profilu ima više fotografija pedijatrice u ordinaciji sa malim nasmijanim pacijentima, i s komentarima, najviše iz Gradačca, u kojima se traži povratak omiljene doktorice: “Fališ nam”, to je osnovna poruka.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.