DANI 1065 | 01.03.2019.

Mirza Dajić
Foto: Muhamed Tunović

Piše: Mirza Dajić Foto: Muhamed Tunović

Što nije mogao Eugen, ne uspijeva ni štetočinama

na licu bosne

S Vranduka se ipak neće gledati jezero

Što nije mogao Eugen, ne uspijeva ni štetočinama

S gradilišta triput predizborne hidroelektrane uklanja se materijal, demontiraju radionica i trafostanica, obala Bosne vraća se u prvobitno stanje. Hoće li nekome pasti na pamet da ispod Starog grada krene i u četvrtu predizbornu prevaru, biće jasnije nakon što arbitraža u Bruxellesu presudi treba li Strabagu i Končaru platiti 20 miliona

Stari grad Vranduk, koji se nalazi dvadesetak kilometara od Zenice, banski je i kraljevski grad koji su za više od 600 godina postojanja uspjele zauzeti samo Osmanlije. U sačuvanim zapisima i bilješkama opisan je kao kapija Bosne ili najtvrđi njen dio, jer je odolijevao brojnim protivnicima koji su dolazili sa svih strana svijeta.
Smješten je na lijevoj strani doline rijeke Bosne i to na dijelu gdje je ona najuža i ima izgled klanca. Radi se o jednom od srednjovjekovnih bosanskih gradova koji je predstavljao područje s vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom.

Eugen Savojski

Pretpostavlja se da je stari grad Vranduk podignut krajem 14. stoljeća na strateški vrlo važnom putu. Od osnivanja do 1463.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.