DANI 1065 | 01.03.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Neće objaviti GPT-2

moderna XII

Kontroverzna odluka OpenAI

Neće objaviti GPT-2

Obmanjujući tekstovi, fake news, čak i nizovi lažnih recenzija koji se mogu generirati u nekoliko minuta, mogli bi ozbiljno ugroziti cijelo društvo, konstatuje portal Media marketing, prenoseći vijest da sistem umjetne inteligencije GPT-2, treniran da oponaša prirodni ljudski jezik, njegovi tvorci smatraju preopasnim.
Kompanija OpenAI tvrdi, naime, da je stvorila umjetnu inteligenciju koja “generira koherentne odlomke teksta, postiže vrhunske performanse po mnogim mjerilima za modeliranje jezika i izvodi rudimentarno čitanje i shvatanje teksta, strojno prevođenje, odgovara na pitanja i piše sažetke”. Dovoljno je nekoliko ključnih riječi na osnovu kojih sistem prepoznaje temu.
Međutim, sami istraživači zabrinuti su zbog mogućnosti da se sistem iskoristi “za generiranje lažnih vijesti i oponašanje osoba na internetu”.
“Zbog straha da se veliki jezički modeli mogu koristiti za generiranje varljivog, pristranog ili uvredljivog jezika, objavljujemo samo manju verziju GPT-2 uz uzorak koda. I odluka i naša rasprava o njoj su eksperiment: iako nismo sigurni da je danas ispravna, vjerujemo da će AI zajednica morati u određenim područjima istraživanja razmotriti pitanje normi objavljivanja”, navodi OpenAI, uz napomenu da neće dijeliti ni bazu podataka, ni kodove za treniranje ove umjetne inteligencije..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.