DANI 1065 | 01.03.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Ugroženi su i sigurnost i Apple

moderna X

Stvarni uzroci i pozadina američkih napada na Huawei

Ugroženi su i sigurnost i Apple

Jedno od ozbiljnijih upozorenja sa Minhenske sigurnosne konferencije, održane polovinom februara, stiglo je od američkog potpredsjednika Mikea Pencea, koji je zatražio od saveznika da tokom izbora partnera za uvođenje 5G mreža ozbiljno shvate prijetnju koju predstavljaju Huawei i ostale kineske telekom-kompanije: “One pružaju ogromnom sigurnosnom aparatu u Pekingu pristup svim podacima o našoj mreži i opremi i mi moramo štititi našu ključnu telekom-infrastrukturu”.
Ovo je upozorenje stiglo samo četiri dana nakon što je objavljena vijest da je šef američke diplomatije Mike Pompeo u Mađarskoj najavio da će “SAD biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mjestima ako države iz tih područja nastave da sarađuju s Huaweijem”. SAD već neko vrijeme optužuju Kinu da koristi tehnologiju da bi krala tajne, dok zvanični Peking to demantuje i tvrdi da SAD žele da uguše konkurenta.
Istina je, vjerovatno, negdje na sredini: moderne tehnologije već su dostigle nivo na kojem je nemoguće nešto sakriti i sigurnosni stručnjaci su u fazi da težište sa zaštite sve više prebacuju na kontrolu štete, ali... Činjenica je i da je, po podacima globalne agencije za istraživanje tržišta Canalys, na svjetskom tržištu pametnih telefona prošle godine došlo do (za mnoge očekivanog) kineskog preuzimanja primata u Evropi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.