DANI 1065 | 01.03.2019.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Srbijom i dalje vlada Sloba-Voja jugend

intervju

Živan Berisavljević

Srbijom i dalje vlada Sloba-Voja jugend

Bivši visoki funkcioner SFRJ, član Predsedništva Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine i posljednji jugoslovenski (Titov) ambasador u Londonu govori o uticaju Rusije na politike zemalja regiona, posebno Srbije, o načinu na koji zvanični Beograd već decenijama doživljava Vojvodinu, o srpskom nacionalizmu, o Titu kao “poslednjem Titanu dvadesetog veka”...

U tekstu Srpski nacionalistički unitarizam i državni centralizam - glavni uzročnici raspada avnojevske Jugoslavije i ukidanja ustavne autonomije Vojvodine Živan Berisavljević tvrdi da nacionalistički unitarizam i državni centralizam predstavljaju snažnu konstantu u svim fazama novovjekovne političke istorije Srbije.
“Uticajni zagovornik i protagonista te ideologije bio je većinski deo srbijanske političke i nacionalne elite; ta je ideologija, oživotvoravana u skoro svim fazama političke istorije Srbije u delatnu državnu politiku, nanela nemerljivu štetu pre svega srpskom narodu, pa i državi Srbiji, ali i Vojvodini, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, pa i Sloveniji, kao i pojedinim narodima i zemljama sa kojima Srbija graniči”, kaže posljednji Titov i prvi ambasador posttitovske Jugoslavije u Londonu.

DANI: Kada je riječ o politici prema zemljama regiona, vraća li se Srbija u devedesete ili, kako tvrdi istoričarka Latinka Perović, Srbija zapravo nikada nije ni izašla iz devedesetih?

BERISAVLJEVIĆ: Latinka Perović je u nizu svojih radova, posebno veoma značajnom knjigom Dominantna i neželjena elita, zaključila da je nacionalizam preovlađujuća tendencija ukupne novovekovne državne i političke istorije Srbije. Ta tendencija je bila najmanje dominantna upravo u vreme dok je Latinka Perović bila deo političkog vrha Srbije, bez kojeg bi u tadašnjoj Jugoslaviji bilo nemoguće usvajanje znamenitih ustavnih amandmana 1969. i radikalnih ustavnih reformi 1974. Ubrzo nakon dramatičnog odlaska Marka Nikezića i Latinke Perović sa političke scene, nacionalističko-centralističke snage iznova su postajale sve moćnije u državno-političkom vrhu Republike, u vrhovima vojske i organa bezbednosti, što je pogubno uticalo na svest srpskog naroda ne samo u Srbiji nego i diljem Jugoslavije.

Krešendo penetracije navedenih struktura bila je famozna Osma sednica CK SK Srbije, a prvi opipljivi potezi njene nesumnjivo velikosrpske i unitarističke suštine bili su udari snaga tzv.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.