DANI 1065 | 01.03.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Danas je naših pet minuta!

intervju

Zoran Predin, muzičar

Danas je naših pet minuta!

Zoran Predin, jedan od najpoznatijih muzičara sa prostora nekadašnje Jugoslavije, frontmen kultnog Lačnog Franza, za Dane govori o svom novom albumu Zoran pjeva Arsena, na kojem će publici predstaviti pjesme slavnog Arsena Dedića u vlastitom aranžmanu. Ovo je ujedno i 40. Predinov album u četrdesetogodišnjoj muzičkoj karijeri. Također, Predin govori i o svojoj knjizi Glavom kroz zid, koja je nedavno objavljena u izdanju zagrebačke Frakture

DANI: Objavili ste nedavno prvi singl za Vaš predstojeći album Zoran pjeva Arsena, riječ je o pjesmi Kuća pored mora. Najava ovog Vašeg albuma pobudila je pažnju na cijelom prostoru nekadašnje Jugoslavije, jer Arsen je bio i ostao jedna od najvažnijih posebnosti ovdašnje kulture. Šta je za Vas lično bilo inicijalno da se odlučite na jedan ovako izazovan korak?

PREDIN: Kada je Matija snimio genijalan album Matija svira Arsena, odmah sam se pitao kome će Gabi i Matija dozvoliti da snimi album na kojem će se pjevati Arsenove pjesme. Moja ideja, da ja svoj izbor šest Arsenovih megahitova i šest neopravdano zaboravljenih pjesama snimim u gypsy swing aranžmanima, dobila je zeleno svjetlo. Znao sam šta hoću i znao sam kako to uraditi.

DANI: U dugoj Arsenovoj karijeri nastalo je mnogo pjesama koje su se duboko urezale u naše kolektivno kulturno pamćenje. Doima se da je time pjevati Arsenove pjesme za jednog umjetnika velika odgovornost?

PREDIN: Tako je.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.