DANI 1065 | 01.03.2019.

Razgovarao: Saša Rukavina

Piše: Razgovarao: Saša Rukavina

Evropska desnica ne smije biti izgovor da BiH stane!

Intervju dana

Jasenko Selimović, europarlamentarac

Evropska desnica ne smije biti izgovor da BiH stane!

Nakon evropskih izbora spoljna politika EU neće se promijeniti, postoji dobra volja, ali i veliki interes da se iz Bruxellesa napravi korak, jako brz, prema BiH i ostatku Balkana, ali za to i BiH treba uraditi ono što se od nje traži, kaže za Dane pedesetogodišnji Sarajlija koji od 2014. kao član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu, predstavlja Švedsku i njenu Liberalnu partiju u Evropskom parlamentu

DANI: Možda je primjer međuparlamentarnog odbora Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta najbolji za ilustraciju odnosa BiH i EU danas. Trebao je obezbijediti saradnju zakonodavaca, a sastao se jednom od 2015. kad je formiran. Zašto?

SELIMOVIĆ: Nisam siguran da je to najbolji primjer, jer je to jedna od stvari koja još nije ostvarena. Ne treba crniti situaciju, ima stvari koje su ostvarene. Što se tiče tog Odbora, nama je jako važno da se osnuje što prije, da se uspostavi oficijelna saradnja jer mi imamo saradnju sa članovima Predsjedništva BiH, čak i vlade, ali treba nam saradnja i između parlamenata. BiH je tražila da se u tom komitetu usvoji neki način etničkog glasanja, mi nismo na to pristali, niti ćemo ikad.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.