DANI 1065 | 01.03.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Istina jeste samo jedna

fokus

Dok čeka konačnu presudu Karadžiću, Vlada RS-a napravila komisije

Istina jeste samo jedna

Potpuno je jasno da nikakvi rezultati komisija koje istražuju rat u Srebrenici i Sarajevu nikome neće promijeniti lične istine, kao što je svima jasno i zašto Dodik to radi

Šta tačno u ovom trenutku bilo ko formalno može napraviti da zaustavi pokušaj revizije bliske nam istorije u režiji Milorada Dodika? Čovjek je prošlog ljeta, na početku izborne kampanje, najavio da će ukinuti izvještaj Vlade RS-a o genocidu u Srebrenici (dobro, nije pisalo genocid, nego tragična dešavanja, ali je sadržaj bio prilično jasan), svi smo graknuli, uključujući najjače strance u BiH, da to ne smije uraditi, a on je uradio.
Narodna skupština RS-a ukinula je taj izvještaj i naredila da se naprave dvije komisije da istražuju istinu, jednu o Srebrenici, drugu o stradanju Srba u Sarajevu. Opet smo svi vrisnuli da to ne može, ali Vlada RS-a je to napravila.
I tako sad, preciznije, od 7. februara, “istinu o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice između 1992. i 1995.” utvrđuje komisija koju vodi izraelski istoričar Gideon Greif, profesor na Univerzitetu Texas i saradnik u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem, a uz njega su Nigerijac Adenrele Shinaba, Japanac Yuki Osa, Australac Roger Byard, Kinez Zeng Yi, Italijan Giuseppe Zaccaria, Nijemac Marcus Goldbach, Amerikanac Laurence Armand French i Srbijanka Marija Đurić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.