DANI 1065 | 01.03.2019.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

Ublehe bh. vlasti više ne prolaze ni kod EU

E-uvodnik

Ublehe bh. vlasti više ne prolaze ni kod EU

Kako bi jalovoj i preglomaznoj bh. administraciji obezbijedili dodatne prihode - najvjerovatnije za daljnje potpuno bespotrebno upošljavanje rođaka, prijatelja i politički podobnih - nadležni dužnosnici na državnom nivou pripremali su se nedavno da u parlamentarnu proceduru upute amandmane na Zakon o akcizama kojim bi u BiH bile uvedene akcize na struju. Kako to obično biva, bh. dužnosnici su za tu priliku nemaštovito pripremili klasičnu i otrcanu (da prostite na izrazu) ublehu, koja kaže da su akcize na struju jedna od predstojećih evropskih obaveza BiH na putu ka EU.
U osnovi, plan je bio nametnuti novi harač, ovog puta na struju, odnosno uvesti određene takse koje će svi potrošači električne energije u BiH morati ubuduće plaćati, a sve je to lijepo, prema dobro uhodanom metodu, bilo umotano i upakovano u ublehe o bh. putu ka EU. Istini za volju, navedeno je kako će najvjerovatnije akciza za domaćinstva iznositi nula maraka, a da bi se veći dio tereta prebacio na pravna lica i na privredu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.