DANI 1065 | 01.03.2019.

Adnan Demić

Piše: Adnan Demić

Ko bi se ljubio u Ulici Mile Budaka!?

čudni li su mostarski sokaci

Hoće li ovaj put Mostarci skinuti fašiste sa zidova

Ko bi se ljubio u Ulici Mile Budaka!?

Apsurdno jeste, ali, Mile Budak, Jure Francetić, Mladen Lorković i Ante Vokić, ustaški ministri i krvoloci, mostarske ulice dobili su iz inata sveprisutnog 1995. u gradu prepunom dima i mržnje, a preživljavaju sve do danas zbog nekog drugog inata, onog po kojem će da se pretresaju ili sva imena ili nijedno. Je li to što se na problem sve više jednako gleda sa svih strana signal da je vrijeme za prevazilaženje inata i za brisanje sa mape grada bar onih svima spornih fašista

U naletu ludila i bezumlja sredinom devedesetih, kad su bez obzira na mirovne sporazume i kraj ratova u Mostaru, poneki metak ili eksplozija znali “zalutati” sa zapadne na istočnu obalu grada, u tom zapadnom svim su silama pokušavali brisati tragove stoljetnog življenja nekog naroda osim hrvatskog u Mostaru. Bilo je to i vrijeme u kojem se u ovom dijelu Mostara završilo sa započetim etničkim čišćenjem, protjerujući iz domova i ono malo “nehrvata” koji čudom nisu izbačeni iz stanova u maju 1993. ili mjesec, dva ili tri kasnije.
Čelnici ovog dijela grada, koji su teritorij na kojem su vladali nazivali “hrvatski Mostar”, u sklopu svog projekta promijenili su i sve nazive ulica. Mostar je tih godina dobio ulice koje su podsjećale na hrvatske branitelje, hrvatsku mladež, dragovoljce, mučenike, biskupe, ali i ulice na čijim tablama su ispisana imena dokazanih fašista iz Drugog svjetskog rata poput Mile Budaka, Jure Francetića, Mladena Lorkovića ili Ante Vokića.

Hrvatski Goebbels

Najveći mostarski pjesnik i jedan od najvećih Mostaraca ikada Aleksa Šantić izgubio je u pomenutom ludilu dobar dio svoje ulice. Šantićeva je karakteristična i po tome što je u vremenu hrvatske agresije na Mostar predstavljala nit razgraničenja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.