DANI 1065 | 01.03.2019.

Maja Abadžija

Piše: Maja Abadžija

Djeca uistinu čitaju, ali samo dobre knjige

čitaj ako slova znaš

Književnost za djecu i mlade još nosi starinski šinjel

Djeca uistinu čitaju, ali samo dobre knjige

Sa Jagodom Iličić i Feridom Duraković razgovaramo o tome šta čitaju nove generacije, zašto je lektira postala omražena i koliko je važno preporučivati savremenu, provjereno kvalitetnu literaturu najmlađima

Sedmi februar, kasno popodne. Knjižara Buybook prepuna je djece ogrnute plaštevima i sa šiljatim šeširićima na glavama. Otvoriti vrata, a kamoli ući, ozbiljan je poduhvat. Izuzetan interes za manifestaciju Noć Harryja Pottera, praznik posvećen čitateljima hiperpopularne fantastičke sage o mladom čarobnjaku, njegovim prijateljima i borbi protiv tiranije i zla, ponešto iznenađuje u društvu gdje rečenicu sa imenicom “djeca” i glagolom “čitati” obično izgovaramo u odričnom obliku.
Dežurna u redakciji za fantastiku prihvatila sam ovaj zadatak s radošću, nadavši se da ću upoznati novu generaciju čitatelja mog omiljenog romana iz tinejdžerske dobi. Nisam se razočarala. Rješavali su bez muke kviz suviše težak za mene koja se godinama gordim svojim poznavanjem čarobnjačkog svemira J.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.