DANI 1065 | 01.03.2019.

Piše:

Glasajte za koga hoćete, samo izađite na izbore!

bitka za eu

Evropski parlament u maju bi trebao dobiti novi saziv

Glasajte za koga hoćete, samo izađite na izbore!

Ove godine imat ćemo izbore za Evropski parlament i niko ne zna kakav će biti njegov sastav nakon toga. Ako se nastave sadašnji trendovi, svjedočit ćemo usponu ekstremista i desnice i ljevice. To će stvari učiniti još više nepredvidivim. Ocjena je to koju je polovinom februara, koji dan nakon usvajanja posljednje rezolucije Evropskog parlamenta o BiH u jednom intervjuu bh. medijima izrekao Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.
Dan Preda je svoju konstataciju izrekao u kontekstu bosanskohercegovačke situacije na evropskom putu, ali to je, čini se, najmanji problem s kojim će se tokom aprila i maja, dakle tokom predizborne kampanje, suočiti članice Evropske unije. Još u augustu prošle godine evropski komesar za ekonomske i financijske poslove, porezni sistem i carinsku uniju Pierre Moscovici ocijenio je da su “sljedeći europski izbori koji će se održati u svibnju vjerojatno najvažniji otkad je Europski parlament izabran općim pravom glasa, to jest od 1979.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.