DANI 1065 | 01.03.2019.

Faruk Šehić

Piše: Faruk Šehić

Dnevnik s ruba

O Bosni, jelenima, zvijezdama, rijekama

U jednoj izjavi Koča Popović, partizanski vojskovođa i pjesnik, rekao je kako ga za života proglašavaju legendom, a legendom se može biti samo ako te i nakon 500 godina nakon smrti ljudi i dalje spominju.
Tako mi danas znamo da je bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić zaista legenda, što potvrđuje i roman-hronika Jasmina Imamovića.
Radi se o romanu ispisanom u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. vijeka kada radnja romana i završava. Roman je obilato potkrijepljen istorijskim činjenicama i obiljem citata iz originalnih listina, povelja i drugih dokumenata, koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, zatim kraljevstva na slavenskom Jugu.
Jezik Jasmina Imamovića je jasan i precizan, ali i raspričan, počesto ekstatičan, usmjeren na pripovijedanje sa rijetkim pasažima poetskog naboja, kao što je jedno od upečatljivijih poglavlja ove knjige ono poglavlje o padanju zvijezda koje poraze Tvrtkove neprijatelje, odmetnute bosanske velikaše Dabiše.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.