DANI 1065 | 01.03.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Kavkaski krug kredom

01.03. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Premijerno izveden Brechtov tekst u NP-u Sarajevo

Kavkaski krug kredom

Jedan od zadnjih, ali i najintrigantnijih komada dramatičara, pjesnika, pripovjedača, režisera i teoretičara Bertolta Brechta “Kavkaski krug kredom” u rediteljskom osvrtu Paola Magellija premijerno je izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kapitalizam i rat

Riječ je o tekstu koji je Brecht napisao u emigraciji, a u njemu sublimira iskustva nakon što je preživio dva svjetska rata. Kritika je to apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata uopšte kao besmislenosti njegove svrhe. Brecht u ovom komadu otvoreno, kroz niz priča, ukazuje na to da su svi ratovi zapravo isti, ostavljajući iza sebe samo pustoš i krv, dok se dio društva, krijući se iza haosa, nečasno obogati, dobije nezaslužene statuse i pozicionira u vrhovima društvene strukture.
Komad baca svjetlo i na društvenu nepravdu u kojoj budu “pregaženi” najbolji i najčasniji, a stvorena nejednakost u vrh gotovo uvijek stavlja one koji to najmanje zaslužuju.
Predstava, realizirana u okviru programa Internacionalnog fesivala Sarajevska zima, nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, a ovo je prvi put da Magelli režira u nekom od sarajevskih pozorišta. Za scenu ovaj je komad adaptirala dramaturginja Željka Udovičić Pleština iz Hrvatske.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.