DANI 1065 | 01.03.2019.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom

01.03. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Programi Jazz Festa Sarajevo najbolji u Evropi

Ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom

Jazz Fest Sarajevo dobitnik je EJN Award for Adventurous Programming 2019 - Nagrade za odvažan festivalski program koju dodjeljuje Europe Jazz Network (EJN), mreža evropskih festivala i organizatora koncertnih programa.
Ovo je osma godina kako Europe Jazz Network dodjeljuje ovu nagradu, a Jazz Fest Sarajevo je proglašen dobitnikom nakon dva kruga glasanja – u prvom krugu je više od 140 profesionalaca-članova EJN-a predlagalo dobitnika između više od 1.000 evropskih festivala, koncertnih dvorana i klubova koji organiziraju muzičke programe. U drugom krugu pobjednika je, između 21 finaliste, odabrao žiri kojeg su činili muzički profesionalci iz Njemačke, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske i Slovenije.

Jedinstveno iskustvo

U obrazloženju nagrade je istaknuto da je Jazz Fest Sarajevo ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom, čiji festival pun entuzijazma i posvećenosti zauvijek ostaje u sjećanju svakog muzičara i posjetioca. Također je istaknuto da je pravo vrijeme ove godine nagradu Adventurous Programming dodijeliti festivalu koji je briljantno uspio kombinirati inspirativnu muziku i stvarati jaku zajednicu oko nje.
Nastao iz jednostavne ideje nakon rata, festival kao jedinstveno iskustvo sada dobija zasluženo međunarodno priznanje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.