DANI 1064 | 01.02.2019.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Život nema kad čekati političare

sarajevski poučak

Tek tri od deset kantona dobili vlade

Život nema kad čekati političare

Najkonkretniji u januaru su bili zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, koji su, uz brojna odupiranja, sami sebi ukinuli paušale od 580 maraka

Samo tri kantona Federacije Bosne i Hercegovine do sada imaju formiranu vlast, dok se u preostalih sedam još ne nazire kada će ovaj proces biti završen. Kanton Sarajevo, Unsko-sanski i Zapadnohercegovački kanton završili su formiranje skupština, izabrali vlade i već su počeli s radom.
Najviše pažnje u prethodnom mjesecu privukla su dešavanja u Kantonu Sarajevo, gdje se nova Vlada u startu našla pred izazovom, a pred kojih su ih stavile odlazeće kolege. Naime, ideja Ministarstva obrazovanja iz prethodnog mandata, na čijem čelu je bio SDA-ov Elvir Kazazović, bila je da se djeca izjasne da li će im u uvjerenjima o završenom polugodištu pisati bosanski, hrvatski ili srpski jezik. Pojedini roditelji ovakvo uputstvo iz Ministarstva odbili su, nisu se željeli odlučivati za jedan od tri navedena jezika, smatrajući ovo nametanjem novih podjela među najmlađima.

Četvrta opcija

Po stupanju na dužnost nova kantonalna ministrica obrazovanja Zineta Bogunić (Narod i pravda) obustavila je izdavanje uvjerenja do daljnjeg, da bi potom kazala da nijedno dijete neće ostati bez uvjerenja, te da će njihovim roditeljima biti ponuđena i četvrta opcija koja glasi: “bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost”.
“Ne želim biti vatrogasac i gasiti požar, već da sve bude zasnovano i naučno utemeljeno na lingvističkoj i pravnoj struci.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.