DANI 1064 | 01.02.2019.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

U GRADU PANČEN-LAME

putopis

Svijet na mom dlanu: ŠIGACE (Tibet)

U GRADU PANČEN-LAME

Sve se u Šigaceu smatra svetim, a sva religiozna i administrativna moć koncentrirala se u jednoj osobi čije je nasljedstvo osiguravalo duboko vjerovanje naroda u reinkarnaciju. Zbog toga Tibetanci svog vrhovnog duhovnog poglavara dalaj-lamu smatraju inkarnacijom samog Bude i oličenjem božanske mudrosti!

Već danima putujemo Tibetom. Iza nas je ostao Peking sa veličanstvenim Zabranjenim gradom i Trgom nebeskog mira; vozili smo se 48 sati nebeskom željeznicom po pustošnim himalajskim vrletima, koja povezuje glavni grad Kine sa tajnovitom Lasom (Lhasa) što se ugnijezdila ni na nebu ni na zemlji; obišli smo najveća tibetanska svetišta Jokhang (Jokhang), Seru i Drak Jerpu (Yerpa); osjetili smo dah stoljetnih tajni u najmističnijoj građevini na svijetu - u jedinstvenoj Potali i evo, ovo jutro, osvanuli smo u sjevernom dijelu visokih Himalaja, na čuvenom prevoju Gangba-La, visokom 5.560 metara.
Umorni smo i iscrpljeni od dugog putovanja i visinske bolesti, teško dišemo, ali smo odbili ponudu naših domaćina da koristimo boce sa kisikom kako bi nam bilo lakše. Moramo se aklimatizirati na ove poprilično ekstremne uvjete da bismo nastavili dalje ka našim dalekim ciljevima.
SVETA RIJEKA TSANG-PO: Sa površinom od gotovo deset kvadratnih kilometara, ledenjak Karola koji je svoje studene krake pustio sve do našeg prenočišta, nije najveći na Tibetu, ali je zasigurno najpristupačniji. Smješten je u sjevernom dijelu Himalaja, na južnim obroncima planine Naiken Kang-Sang i nalazi se samo tristo metara od moderne asfaltne ceste koja iz Lase vodi za Šigace (Shigatse), drugi po veličini i značaju grad na Tibetu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.