DANI 1064 | 01.02.2019.

Alena Beširević

Piše: Alena Beširević

Stvarni red za virtuelni svijet

na lajni

Istina između profesije, klikova i zarade

Stvarni red za virtuelni svijet

Pomaka ima, zbog kršenja autorskih prava ugašen je jedan portal sa.ba domenom, ali zanimljiv je stav “ugašenih” - krađa tuđeg sadržaja uredno linkovana vlasniku sadržaja, ustvari, odgovara?!

Online mediji postali su vodeći u pružanju informacija kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. No, upravo u beskrajnom prostoru online svijeta nema pravila, a profesionalni standardi novinarstva strepe pred aždajom pratilaca čiji je broj proporcionalan finansijskoj dobiti. Tradicionalni u borbi sa online medijima selidbom pod beskrajno nebo interneta već su na neki način priznali poraz. Svi već imaju online izdanja.
Iako se pravila profesije selidbom na drugu platformu u suštini ne bi trebala mijenjati, drugi prostor ipak nalaže drugačije zahtjeve, a želja za zaradom nerijetko vodi u sivu zonu profesionalizma. Preuzimanje tekstova iz drugih medija, clickbait naslovi, lažne vijesti, govor mržnje, spinovanje, propaganda neke su od pojava pred kojima profesija ostaje nemoćna, a korisnici sve zbunjeniji.
U online prostoru primjećujemo ekspanziju informativnih portala.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.