DANI 1064 | 01.02.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Preteći Contemporary Amperex Technology

moderna XII

Japanci se udružuju protiv Kineza

Preteći Contemporary Amperex Technology

Japanske kompanije Toyota Motor i Panasonic sljedeće će se godine udružiti kako bi proizvodili baterije za električna vozila u nastojanju da konkuriraju kineskim rivalima, rekao je za Reuters izvor “upoznat sa situacijom”.
“U zajedničkom pothvatu Toyota će imati 51 posto udjela, dok će ostatak biti u vlasništvu Panasonica, a time bi se mogle osiguravati baterije i za Toyotine partnere Mazdu i Subaru”, kazao je Reutersov izvor.
Zajedničko ulaganje temeljilo bi se na sporazumu objavljenom krajem 2017. o zajedničkom razvoju baterija s većom količinom energije u prizmatskoj ćeliji.
Ta saradnja u proizvodnji baterija pomoći će Toyoti da postigne ciljanu godišnju prodaju od oko milion baterija s nultom emisijom i vozila s gorivim ćelijama do 2030.
Panasonicu će, s druge strane, omogućiti prednosti u vezi s troškovima i razmjerama proizvodnje baterija u vrijeme kad je kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology na istoj razini s dugogodišnjim liderom u toj industriji, Panasonicom, zahvaljujući brzorastućem domaćem tržištu..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.