DANI 1064 | 01.02.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Brišu povezane s Rusijom

moderna X

Probudili se Facebookovi kontrolori

Brišu povezane s Rusijom

Facebook je, prenosi Glas Amerike, uklonio stotine stranica, grupa i računa povezanih s Rusijom, za koje kaže da su bile dio dvije velike operacije dezinformacija. Mjere su poduzete nakon što je kompanija na svojim Facebook i Instagram platformama pronašla dvije mreže “koje se bave koordiniranim neautentičnim ponašanjem”.
Šef Facebookove cyber sigurnosti Nathaniel Gleicher kaže da jedna mreža djeluje u baltičkim, te zemljama srednje i istočne Europe, srednjoj Aziji i na Kavkazu, a druga u Ukrajini. Ljudi koji su vodili račune predstavljali su se kao neovisni izvori vijesti i objavljivali teme koje potiču anti-NATO raspoloženje i protestne pokrete.
“Nismo pronašli međusobne veze, ali su koristile sličnu taktiku stvaranjem mreže računa kako bi zavarale druge o tome ko su i što rade”, kazao je Gleicher i pojasnio da je jedna mreža od 364 stranice i računa povezana s zaposlenicima Sputnika, ruske državne agencije, a jednu ili više njenih stranica slijedilo je oko 790.000 računa. Za šest godina je potrošila oko 135.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.