DANI 1064 | 01.02.2019.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Siromaštvo ubija

moderna V

Da li je sve u novcu

Siromaštvo ubija

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Američke asocijacije kardiologa pokazali su da neredovni prihodi mogu udvostručiti rizik od preuranjene smrti, posebno kao posljedice kardiovaskularnih bolesti, prenosi Anadolija.
“Iznenadno i nepredvidivo smanjenje plaće u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda uzrokovanog drugim razlozima”, navodi se u studiji.
Kada su 1990. počeli istraživanje, istraživači su uzeli u obzir statističke podatke iz ranijih istraživanja o kardiovaskularnim bolestima među osobama od 23 do 35 godina. Svi podaci iz opsežne studije upućuju na povezanost između priliva prihoda i zdravlja pojedinca. Glavna autorica istraživanja Tali Elfassy sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Miamiju kaže da “nestalnost prihoda predstavlja sve veću prijetnju zdravlju ljudi”, a da je poseban problem to što se socijalne službe koje bi trebale pružiti pomoć i predstavljati sigurnost za pojedinca suočavaju sa konstantnim rezovima budžeta..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.