DANI 1064 | 01.02.2019.

Edin Salčinović

Piše: Edin Salčinović

Knjiga nije obična roba, knjiga je švercovana roba

izdavaštvo

Ni u komšiluku i susjedstvu nije dramatično bolje, ali...

Knjiga nije obična roba, knjiga je švercovana roba

Srbija i Hrvatska koriste dva različita sistema da pomognu opstanku knjige i kao društvene vrijednosti i kao izdavačkog biznisa. Bosna i Hercegovina davno je odustala od oba. Ma, odustala je od svega...

Crno tržište, dileri, ilegalna prodaja, uvoz bez plaćene carine i PDV-a, prodavači bez fiskalne kase, nelojalna konkurencija..., o prodaji knjiga u Bosni i Hercegovini govori se vokabularom koji implicira ozbiljan i unosan organizovani kriminal. Knjiga je očito roba koja lako nalazi kupca. Dok jezikoslovci lome koplja oko toga da li se u četiri nacionalne republike nastale raspadom SFR Jugoslavije (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) govore i pišu četiri različita jezika ili jedan sa četiri standarda, knjige kruže kao zlodusi prošlosti, a izdavači, pisci i čitaoci, uhvaćeni u lanac ponude i potražnje, mnogo više brinu o novcu negoli o finim razlikama među Južnim Slavenima.
Brza poslijeratna propast velikih bh.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.