DANI 1064 | 01.02.2019.

Razgovarali: Svetlana Cenić i Saša Rukavina

Piše: Razgovarali: Svetlana Cenić i Saša Rukavina

Politika blokira samo Luku Brčko

intervju

Ian Brown, šef ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini

Politika blokira samo Luku Brčko

Evropska banka za obnovu i razvoj zadovoljna je učincima prošle godine uvećanih akciza pošto su se ostvarila predviđanja da će one “dovesti do novog ciklusa u investiranje u sektor transporta BiH”. Ova banka ne boji se za vraćanje novca plasiranog u BiH, a građani širom Bosne i Hercegovine će vidjeti stvarna poboljšanja

DANI: Nadam se da nećemo zvučati cinično, ali moramo početi pitanjem jeste li zadovoljni ritmom izgradnje koridora 5c kroz BiH tokom 2018. godine?

BROWN: Potpisani su ugovori za radove na dionicama od Počitelja do Bune i dio obilaznice Zenica, a dionica od Svilaja do Odžaka je završena prošle godine. Tenderisanje za još tri dionice je u zadnjoj fazi i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora. Zadovoljni smo da je tempo radova konačno ubrzan i da su radovi na dionicama autocesta koje su bile “na čekanju” tokom dužeg perioda neizvjesnosti “odmrznuti”.

DANI: Pitamo to zato što ste, nakon što su uvedene akcize na gorivo 5. januara 2018., potpisujući ugovor o garanciji za kredit od 70 miliona eura namijenjen izgradnji autoputa, rekli da će to, citiram, “dovesti do novog ciklusa u investiranje u sektor transporta BiH”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.