DANI 1064 | 01.02.2019.

Razgovarala: Vildana Selimbegović

Piše: Razgovarala: Vildana Selimbegović

Evropa ne počiva na mercedesu

intervju

Mustafa ef. Spahić

Evropa ne počiva na mercedesu

U jeku obilježavanja gotovo pet stoljeća kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese otvorene su i polemike o odnosu Islamske zajednice i države na ovom prostoru: slijedi Mujkijeva lekcija iz povijesti

Ne samo zato što je bio đak škole koja je 8. januara proslavila 482 godine vlastite historije već mnogo više što domaću stvarnost umije promišljati i o njoj svjedočiti na posve osebujan način, Mustafa ef. Spahić je pravi sugovornik o odnosu države i vjere.
- Bošnjaci, muslimani na ovim prostorima su živjeli u okviru Osmanske carevine 415 godina, kao dio jedinstvene svjetske, muslimanske islamske zajednice Osmanskog hilafeta koji je pokrivao i Srednju Aziju, Arabijski poluotok, današnji Irak, Siriju, Jordan, velike dijelove Balkana, podsjeća Mujki u startu napominjući da je svaka religijska zajednica u određenim periodima svoga razvoja bila i otvorena i zatvorena.

DANI: Kako je izgledala ta organizacija u osmanskom periodu?

SPAHIĆ: Dakle, tu je sultan nominalno bio i sultan i halifa, ali u poslove vjerskog karaktera nije se petljao. Ured Rijaseta je bio u Istanbulu i vodio ga je alter ego sultana u vjerskim pitanjima, šejhul-islam. Tu je bila kompletna struktura, počevši od šerijatskih sudija, kadija, koji su vodili imovinske i poslove pravne vrste, zadužbine, potom kompletna hijerarhija uleme od univerzitetskih, srednjoškolskih profesora do najnižih u mektebima, medresama, srednjim i višim školama, kao što je bila Gazi Husrev-begova.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.